deithu

Hulladék fajták
Veszélyes hulladék

Veszélyes hulladéknak az olyan összetételű hulladékot nevezzük, amely eredete, koncentrációja miatt az egészségre illetve a környezetre kockázatot jelent.

Magyarországon 1995-ben megalkotott LIII. sz. törvényben és az 1996-ban kiadott 102/1996. (VII. 12.) sz. kormányrendeletben /hatályos a 98/2001. (VI. 15.)/ foglaltak leszabályozták a különféle gazdasági társaságok hulladékgazdálkodását.

Cégünk kiemelkedő figyelmet fordít arra, hogy a veszélyes hulladékok ártalmatlanításakor elsodleges megoldás legyen azok újrahasznosítása, vagy regenerálása. Amennyiben erre nincs mód, akkor a termikus eljárással hoenergiává történo átalakítás, legvégül deponálás jöhet szóba.

Színesfém hulladék

 

A hulladékok átvétele Magyarország egyik legkorszerűbb telephelyén történik,mely megfelel az Európai Unió összes környezetvédelmi előírásának. Telephelyünkre történő beszállítás vagy a partner saját eszközével vagy az általunk telepített szállító-, gyűjtő konténereket mozgató multi-liftes járműveinkkel történik.

Az átvétel a digitális mérleg rendszerünkön keresztül kezdődik, a fajtánként történő lerakásban hosszú évek tapasztalataival rendelkező szakember gárdánk ill. kézi spektrométer segít.

Az anyagok mozgatásában ill. előkészítésében számtalan magas színvonalú erőgép áll rendelkezésünkre (galéria: fotók), amelyekkel gyorsabbá és könnyebbé tesszük a munkavégzést.

Színesfém alatt a következő anyagokat gyűjtjük be:

- alumínium és ötvözetei

- réz és ötvözetei

- CrNi hulladékok (saválló hulladékok, hőálló hulladékok)

- ólom

- horgany és ötvözetei

 

Kábelhulladék

 

A réz- és alumíniumtartalmú kábelek, vezetékek többlépcsős aprító, osztályozó feldolgozásával fémrezet és alumíniumot (I. ill. II. osztályú granulátumot) állít elő a gyártásközi ill. bontásokból származó kábel hulladékokból. Ezen kívül az elektronikus hulladék és a gépjárművek újrahasznosítása során is jelentos mennyiségu kábel hulladék keletkezik.

A hozzáadott magas szintű technológia segítségével egy környezetbarát módszerrel jó minőségű újrahasznosítható anyagot nyerünk.

 

Elektronikai hulladék

 

Az elektronikai hulladékra a rendkívül változatos kémiai összetétel a jellemző, tartalmaznak értékes, újrahasznosítható fémeket (nemesfémek, réz, alumínium, vas) és káros, a környezetre és az egészségre ártalmas anyagokat (ólom, kadmium, berillium, higany, szerves komponensek).

A leselejtezett, használatból kikerült elektromos berendezésekből származó elektronikai hulladék begyűjtését, újrahasznosítását az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is jogszabályok, rendelkezések szabályozzák.

A begyűjtött és kézi vagy gépi bontással történő előkezelésből származó másodnyersanyagokat felvásároljuk, a másodnyersanyagok tisztítás, osztályozás után újrafeldolgozásra kerülnek.

Társaságunk valamennyi elektronikai hulladékot érintő EWC kódra rendelkezik begyűjtési engedéllyel.

 

Fémtörvény végrehajtási rendelet:


443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet

a fémkereskedelmi tevékenységről


Magyar Fémkereskedelmi törvény:


2013. évi CXL. törvény

a fémkereskedelemről